10 de març 2012

Cuc sabater (Vermis calceamentum)

Dra. Magdalena Lee i Dr. Augusto Pollini

Poc després d’arribar a la base de les muntanyes de Valdamar, hem descobert una espècie extraordinària que hem batejat com a cuc sabater.

Es tracta d’un anèl·lid oligoquet vermiforme d’un poc més d’un metre de longitud i d’aproximadament mig centímetre de diàmetre. La Dra. Pastora Lobo ha estat analitzant-los i ha observat que el seu cap i la seua cua fan la mateixa funció, per tant, no podem saber quin és quin (Jan de Groots ha dit que es tracta d’un animal “capicua”). A més, la doctora ha observat que als dos extrems del seu cos hi ha un capçat de plàstic o de ferro, uns materials que no sabem com poden haver arribat ací.

El més estrany d’aquests cucs és que s’enganxen a la part superior de les sabates i es lliguen amb ells mateixos. Quan un ésser humà porta la sabata posada, els cucs aboquen una substància anestesiant a una zona de la pell del peu i introdueixen el cap (o la cua) a l’interior. D’aquesta manera absorbeixen la sang i es nodreixen.

Els vermis calceamentum es reprodueixen per mitosi, van creixent i quan arriben a uns dos metres de longitud es divideixen per la meitat i es forma un nou cuc. Misteriosament, poc després, els cucs aconsegueixen un nou capçat per als extrems que es formen en dividir-se el primer vermis calceamentum.

No hem pogut descobrir res més d’aquesta fascinant espècie però esperem que més tard ho aconseguim.

Rubén Sancho Portolés - IES Laurona - 1r Batx. B

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.